Caribbean Entrepreneurship & Investment Program

Een bewezen methode om de regionale economie te versterken in het Caribisch gebied

Wie droomt er niet van een leven in het Caribisch gebied? In mijn leven op Curaçao geniet ik elke dag van de prettige leefstijl, de fantastische mensen die ik daar ontmoet en natuurlijk het lekkere weer. Het leven in een idyllische omgeving is fantastisch, maar het heeft ook zijn keerzijde.

In de afgelopen jaren is nauwelijks sprake geweest van economische groei in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Daarnaast kampt de regio met maatschappelijke uitdagingen, zoals milieuvervuiling en voedselschaarste en de afhankelijkheid van maar een paar sectoren als toerisme en olieraffinage. Dit is zonde, want dit gebied heeft bijzonder veel potentie.

Kansen voor het Caribisch gebied

present-your-startup-carribean.jpg

Bij Innovate Today geloven we dat ondernemerschap en innovatie cruciaal zijn voor brede economische ontwikkeling en om banen te creëren. Daarnaast dragen deze zaken bij aan het oplossen van boevengenoemde maatschappelijke problemen. Ondernemerschap kan zo een sterke, onafhankelijke positie scheppen voor het Caribisch gebied. Het opzetten en laten groeien van een bedrijf is voor de Caribische ondernemer echter een lastige opgave – en financiering hiervoor vinden al helemaal.

Om ondernemerschap, innovatie en groei in het Caribisch gebied te stimuleren, willen we met Innovate Today, samen met onze partners KplusV en het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE), het Caribbean Entrepreneurship & Investment Program (CEIP) opzetten. Dit programma heeft als doel om de economische positie van de regio te versterken door de groei- en investeringsgereedheid van startende ondernemingen te vergroten, en de toegang tot kapitaal voor startups en innovatief MKB in de regio te verbeteren.

Hoe zal CEIP eruitzien?

Concreet bestaat CEIP uit twee onderdelen: allereerst een herkenbare fysieke plek voor ondernemerschap. Daarnaast komt er een begeleidings- en trainingsprogramma’s voor ondernemers en studenten.

Door het oprichten van het Caribbean Center for Entrepreneurship (CCE) wordt een herkenbare plek gecreëerd voor ondernemers en studenten als het gaat om ondernemerschap, innovatie, groei en financiering. Maar het CCE heeft niet alleen een fysieke, maar ook een digitale loketfunctie zo om de toegang tot de voorgenoemde zaken nog verder te vergroten. Zo kunnen ondernemers en studenten on- én offline leren over ondernemerschap, kapitaal aantrekken, trainingen volgen, evenementen bijwonen en andere ondernemers ontmoeten.

Alle kernactiviteiten die onder het CEIP vallen, worden vanuit het CCE uitgevoerd. De begeleidings- en trainingsprogramma’s bevatten (1) ondernemerschapsonderwijs, (2) een-op-een maatwerkondersteuning en (3) een groepsprogramma.

Samen werken aan een sterke economie in het Caribisch gebied

Het consortium Innovate Today, KplusV en ACE heeft uitgebreide ervaring met het stimuleren van een gezond ecosysteem voor ondernemers. In Nederland werken wij al samen aan het Programma Investeringsgereed Innovatief MKB (PIM) in de provincie Noord-Holland. Hiermee zijn al tweehonderd ondernemers geholpen met maatwerk en is er al 11 miljoen euro aan kapitaal aangetrokken.

Bij CEIP gaat het echter vooral over de ontwikkeling van de regionale economie. Daarom bestaat het team van CEIP niet alleen uit Innovate Today, KplusV en ACE, maar zullen ook lokale stakeholders en het Ministerie van Economie van Curaçao er deel van uitmaken.

We zullen beginnen met CEIP op Curaçao, maar de ambitie is om hiervandaan uit te breiden naar de andere eilanden van het Caribische deel van het Koninkrijk. Wil je meer weten over dit programma, een bijdrage leveren of samenwerken? Neem contact met ons op.

- Valerie Vallenduuk

Lennart Freud