Waar begin je bij het internationaliseren van jouw bedrijf?

Veel bedrijven zien het wel zitten om internationaal te schalen: ondernemen in het buitenland brengt namelijk een grotere afzetmarkt, toegang tot internationaal talent, exposure, en avontuur. Allemaal goede redenen om de stap te wagen.  

Al snel lopen veel ondernemers echter tegen hordes aan. De wettelijke eisen zijn totaal anders, het belastingsysteem is zwaar ondoorzichtig en dan blijkt het lokale personeel ook een hele andere kijk op het fenomeen werken te hebben. Internationaliseren is niet makkelijk, maar om je te helpen bij jouw keuze in dit stuk vast een paar tips en aanknopingspunten om zelf uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.

Verdiep je in de cultuur

 

In de Verenigde Staten houden ze van hard en direct onderhandelen, maar in Japan moet je daar niet mee aankomen. Elk land en zelfs elke regio heeft zijn eigen culturele eigenheden en gevoeligheden. Zelfs bij onze buren levert dat al flinke verschillen op: in Duitsland is men over het algemeen bijvoorbeeld een stuk formeler en in België kan je beter niet meteen ter zake komen zoals we dat in Nederland gewend zijn.

 

Op de website van RVO vind je een handig overzicht van alle landen met do’s en don’ts bij het zakendoen.

 

Doe grondig marktonderzoek

 

Net als bij een bedrijf starten in Nederland is het ook van belang de markt die je wilt betreden te verkennen als je naar het buitenland gaat. Doe onderzoek, praat met jouw bank, vraag bij de lokale kamer van koophandel informatie op over jouw markt.

 

Maak bijvoorbeeld een begin door eens rond te kijken op de website Internationaal Ondernemen. Hier kan je bijvoorbeeld rapporten vinden met marktinformatie over landen wereldwijd. Ook het World Factbook van de CIA heeft veel informatie over alle landen wereldwijd.

 

Zoek lokale partners en contacten

 

Als je in het buitenland gaat ondernemen zijn zaken op alle terreinen anders dan je gewend bent. De taal, de mensen, het arbeidsrecht, producteisen en noem maar op: er zijn verschillen.

 

Het helpt hierbij ontzettend om een lokale partner of lead te hebben die kennis heeft van de taal, markt, cultuur en wet- en regelgeving. Met een beetje hulp navigeer je je een stuk makkelijker door deze zaken heen.

 

Plan grondig, en stel grenzen

 

Als je de gemiddelde aflevering van Ik Vertrek bekijkt zie je dat het nastreven van buitenlands succes vaak niet zo uitpakt als je dat van tevoren bedacht hebt. Er zijn altijd onvoorziene hordes en kosten waar je tegenaan loopt. Zorg dus dat je genoeg buffer hebt om de moeilijke eerste periode door te komen en weet ook wanneer je moet stoppen.

 

Uitbreiden naar het buitenland kan soms voelen als helemaal opnieuw beginnen, zeker als je zelf verhuist. Met een klein team, geen of beperkte merkbekendheid en een nieuw kantoor heb je geduld nodig om van jouw buitenlandse avontuur een succes te maken.

 

Maak gebruik van Nederlandse netwerken

 

Nederland heeft een positief imago in het buitenland, en daarvan kan jij als ondernemer profiteren. Zoek bij het betreden van de buitenlandse markt naar netwerken van andere ondernemers. Wat ook kan helpen is gewoon bellen met de lokale Nederlandse ambassade of het consulaat. Zij bestaan om jou te helpen, dus maak er gebruik van.

 

Ook heeft Nederland in verschillende landen zogenaamde Netherlands Business Support Offices. Deze handelskantoren kunnen je helpen met bijvoorbeeld het vinden van marktinformatie en partners, wijzen je op handige netwerkevents en kunnen je in contact brengen met lokale netwerken.

 

Uiteindelijk is er niet één juiste manier om van jouw buitenlandse avontuur een succes te maken. Kansen zien, goed voorbereiden, hard werken en hier en daar een beetje geluk zijn factoren die je al een eind op weg kunnen helpen. Op zoek naar verdere hulp? Wij helpen je graag! Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

- Lennart Freud

 

Lennart Freud