Hoe kijkt Willem Kesteloo van Physee aan tegen innovatie?

Eva en Lennart gingen onlangs op bezoek bij Willem Kesteloo, mede-oprichter van de Delftse startup Physee. Willem ontwikkelt met zijn bedrijf op een slimme manier ramen die stroom en data opwekken. Hoe kijkt hij aan tegen innovatie, ondernemen en hoe heeft hij het zelf aangepakt?

In het interview vertelt Willem over de uitdagingen die hij tegenkwam bij het ondernemen, hoe Physee zich heeft ontwikkeld vanaf twee Delftse studenten tot een groeiend bedrijf van 30 werknemers en hoe ze de financiering hiervan hebben aangepakt.

Ondernemen in Delft

Tijdens zijn studie Technische Natuurkunde begon Willem vanuit zijn afstudeeronderzoek met Physee samen met zijn studiegenoot Ferdinand Grapperhaus. Na hun studie zijn ze met het bedrijf in Delft blijven zitten. Ze werken nog veel samen met de TU Delft en doen onderzoeksactiviteiten in de laboratoria van de universiteit.

Omdat Physee veel behoeft heeft aan technisch geschoold personeel is Delft daarnaast een fijne plek om je team te laten groeien. Veel mensen die studeren of promoveren aan de TU Delft zoeken namelijk een baan in de buurt.

Hoe trek je als startende ondernemer kapitaal aan?

Willem vertelt hoe ze in de begintijd aan ontzettend veel startup- en pitchcompetities hebben meegedaan. “We hebben zo veel prijzengeld binnengesleept om in elk geval onszelf van een goede boterham te kunnen voorzien,” zegt hij over deze periode.

Vervolgens hebben ze hun businessplan aan de overheid kunnen pitchen om zo een Vroegefasefinanciering (VFF) binnen te halen. Dat leidde er vervolgens toe dat Physee de Green Challenge heeft kunnen winnen.

Daarna is de bal goed gaan rollen en hebben ze ook bij vastgoedinvesteerders en de Europese Commissie investeringen opgehaald. Het loont dus om goed aan je pitch en je businessplan te werken.

Benieuwd hoe Willem met Physee de eerste klanten heeft binnengehaald, hoe hij naar data kijkt en hoe hij innovatie ziet? Bekijk de video!

Lennart Freud